Help ook anderen met een review na uw behandeling. Voer uw behandeldatum en emailadres in en krijg een herinnering.
Email:
E-Mail:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten?
Zoek uw specialist of instelling en plaats een review.

Er is geen specialist of instelling gevonden naar aanleiding van uw zoekopdracht. Verander uw zoekopdracht of:

Specialist toevoegen Instelling toevoegen
Plaats review
Help ook anderen met een review na uw behandeling. Voer uw behandeldatum en emailadres in en krijg een herinnering.
Email:
Waar op letten bij afsluiten zorgverzekering

Belangrijke overwegingen bij afsluiten zorgverzekering

Zorgverzekering afsluiten - Een aantal tips

Elk jaar moet men weer een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Kies je voor iets nieuws of blijf je bij je huidige verzekeraar? Ruim één miljoen Nederlanders stappen jaarlijks over naar een andere zorgverzekeraar.

 

Het afsluiten van een zorgverzekering is in Nederland verplicht. De keuze voor een zorgverzekeraar kan door verschillende voorwaarden worden bepaald. Natuurlijk is de maandelijkse premie een belangrijk onderdeel, maar er zijn ook andere voorwaarden die doorslaggevend kunnen zijn.

 

Er is een ruim aanbod van vergelijkingssites die kunnen helpen om de geschikte verzekeraar te vinden. Enige kennis van de organisatie rondom de verzekerde zorg in Nederland maakt het proces makkelijker.  Wil je overstappen, maar weet je nog niet waarheen? Zeg dan je huidige verzekering uiterlijk 31 december 2018 op. Je kunt dan tot en met 31 januari 2019 een nieuwe verzekering afsluiten.

 

Nederland kent ongeveer 40 zorgverzekeringsmerken. De meesten zijn onderdeel van een grotere zorgverzekeraar; ‘de grote vier’. De grootste verzekeraars zijn Zilveren Kruis (Achmea), VGZ, CZ en Menzis.

 

Basisverzekering

De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. Het basispakket is dus voor iedereen hetzelfde, maar de polisvoorwaarden kunnen verschillen. Het verschil zit in het aantal gecontracteerde ziekenhuizen en het percentage dat wordt vergoed. Er drie verschillende basisverzekeringen met verschillende kenmerken, zie tabel:

 

  Natura Restitutiepolis Budgetpolis
Premie Laag tot gemiddeld Gemiddeld tot hoog Laag
Zorgkeuze Ruime keuze uit ziekenhuizen en zorgverleners Vrije keuze uit ziekenhuizen en zorgverleners. Doorgaans is er een groter aanbod specialisten en klinieken gecontracteerd dan bij een naturapolis. Voor (bepaalde) planbare zorg kies je uit een beperkter aantal ziekenhuizen en zorgverleners. De zorgverzekeraar moet echter wel voldoen aan de zorgplicht.
Vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg Rond 75 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief 100 procent van marktconforme of wettelijke tarief. Dit is meestal de volledige nota. 50 tot 75 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Zorgverzekeraars moeten zich wel houden aan het hinderpaalcriterium.

 

 

Eigen risico

De overheid stelt de hoogte van het eigen risico en de hoogte van de zorgtoeslag vast, deze bedraagt 385 euro in 2019. Voor bepaalde zorg geldt geen eigen risico, zoals huisartsenzorg of verloskundige- en kraamzorg. De overheid bepaalt ook voor welke zorg u een eigen bijdrage moet betalen. Dit staat helemaal los van het eigen risico.
Door het eigen risico vrijwillig te verhogen, dit kan tot een maximum van 885 euro, zal de premie dalen. Dit kan verschillen per zorgverzekeraar. Indien je zorgkosten maakt, zal je bij een hoog eigen risico zelf ook eerst meer kosten maken.


Aanvullende verzekering

Voor sommige zorg dient een aanvullende verzekering te worden afgesloten o deze zorg (gedeeltelijk) vergoed te krijgen. Het gaat hierbij om tandheelkundige zorg, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, een bril en uitgebreide dekking in het buitenland.
Door een aanvullende verzekering af te sluiten zal de premie stijgen.

 

Tandheelkundige zorg

Jongeren tot 18 jaar zijn automatisch meeverzekerd met een of beide ouders. Zij krijgen het grootste deel van hun tandartskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Door een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten krijg je mogelijk hoge kosten van mondzorg vergoed. Als er meer tandzorg nodig is dan de (half)jaarlijkse controle, kan een aanvullende tandartsverzekering verstandig zijn. Het verschil in dekking is afhankelijk van de verzekeraar en de premie. Daarnaast is er vaak sprake van een vergoedingspercentage; het deel van de tandartsrekening die de verzekeraar vergoed. Dit ligt tussen de 70 en 100%. Vooral bij een aanvullende verzekeringen met een hoge dekking hanteren verzekeraars een acceptatieprocedure.

 

Fysiotherapie

Voor mensen die regelmatig naar de fysiotherapeut gaan, kan het voordelig zijn om hiervoor een aanvullend pakket af te sluiten.

 

Alternatieve geneeswijzen

De meest bekende alternatieve geneeswijzen zijn acupunctuur, chiropractie en homeopathie. Alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, daarom kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Het is belangrijk om te weten of de alternatief genezer is aangesloten bij een beroepsvereniging. Alleen dan kan een behandeling vergoed worden. Daarnaast bestaan er aanvullende verzekering per soort alternatieve geneeswijze. Bekijk dus van te voren of het type zorg waar jij naar op zoek bent daadwerkelijk wordt vergoed door jouw verzekeraar.

 

Brillen en lenzen

Brillen en lenzen worden niet vergoed vanuit het basispakket. Zorgverzekeraars bieden een aanvullende zorgverzekering aan, speciaal voor brillen en lenzen.

 

Buitenlanddekking

Met de basisverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene zorg. Als je tijdens een vakantie in het ziekenhuis beland, worden deze kosten (grotendeels) vergoed.
Men gaat uit van wat de zorg in Nederland kost. Kost en vergelijkbare behandeling in het buitenland meer, dan wordt dat verschil niet vergoed. Wil je je ook voor de meerkosten verzekeren? Dan kun je hiervoor een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking of een reisverzekering met geneeskundige dekking afsluiten. Je kunt ook kiezen voor een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten.

 

Informatie tbv consult

Email:
We zijn uw verzoek aan het verwerken...