Zelf eenvoudig je bloedsuikerspiegel meten
Met een glucosemeter kun je meten hoeveel glucose er in je bloed zit, je meet dan de bloedsuikerspiegel.
Het meten van de bloedsuikerspiegel, cholesterol en/of ketonen is belangrijk voor mensen met beginnende diabetes, mensen met type 1 of type 2 diabetes of zij die risico op diabetes lopen. Als je behandeling bestaat uit gezond eten, bewegen en tabletten, is het meten van je bloedsuiker niet noodzakelijk, maar het mag natuurlijk wel.
De meest bekende methode is de vingerprik. Je prikt wat bloed en dat breng je aan op een meet- of teststripje, dat in de bloedglucosemeter zit. Na een paar tellen zie je de uitslag op het schermpje. Er zijn veel soorten glucosemeters op de markt. De verschillen zitten bijvoorbeeld in de grootte van het afleesscherm, het geheugen en de soort teststrips die erbij horen.
Zelf je bloedsuikerspiegel meten
De Contour TS van Bayer is een eenvoudige glucosemeter met betrouwbare en nauwkeurige meetresultaten. Het resultaat is binnen 5 seconden bekend, waarbij er een geheugencapaciteit is voor 250 testresultaten. De glucosemeter wordt geleverd met een Microlet 2 prikapparaat, 10 Microlet lancetten (wegwerp naaldjes), reis-etui en batterij. De Contour TS is oa te bestellen via: bol.com.
De ACCU-CHECK Peforma van Roche is eveneens een complete glucosemeter die snel en nauwkeurig de bloedsuikerspiegel meet. De set is compleet met 10 lancetten (wegwerp naaldjes) en 50 teststrips. Het resultaat is binnen 5 seconden bekend, waarbij de laatste 500 testresultaten worden opgeslagen inclusief datum en tijd. De ACCU-CHECK Performa is oa te bestellen via: bol.com.
De ACCU-CHECK Mobile van Roche meet de bloedsuikerspiegel zonder gebruik te maken van losse teststrips. Dit kan een voordeel zijn. Ipv op de teststrip wordt de druppel bloed op een testcassette geplaatst, welke is geïntegreerd in de glucosemeter. Een testcassette gaat 50x mee, dan moet deze vervangen worden. De ACCU-CHECK Mobile is oa te bestellen via: bol.com.
Sensoren in de huid
Daarnaast bestaan er tegenwoordig testsystemen die gebruik maken van een sensor op de huid. Deze sensor draag je op de achterkant van je bovenarm, en zit er een klein naaldje in je huid waarmee de bloedsuiker gemeten kan worden. Met behulp van je smartphone kan de sensor worden uitgelezen wanneer dit wilt, het gaat dan om een Flash Glucose Monitoringsysteem (FGM) of het gebeurt continu: Continu Glucose Monitoringsysteem (CGM). Bespreek met je arts of in je aanmerking komt voor het gebruik van een dergelijk systeem.
De beschreven bloedsuikermeters zijn slechts voorbeelden. Er zijn vele alternatieven te vinden op verschillende websites. Neem de tijd om een geschikt model te vinden.
Meer betrouwbare en actuele informatie is bijvoorbeeld te vinden op de websites van het Diabetes Fonds.