E-Mail:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten?
Zoek uw specialist of instelling en plaats een beoordeling.

Er is geen specialist of instelling gevonden naar aanleiding van uw zoekopdracht. Verander uw zoekopdracht of:

Specialist toevoegen Instelling toevoegen
Plaats een beoordeling
Help ook anderen met een beoordeling na uw behandeling. Voer uw behandeldatum en emailadres in en krijg een herinnering.
Behandeldatum
Email:

Het Consult

Bij het consult kunnen verschillende zorgverleners betrokken zijn:

  • de medisch specialist
  • de arts-assistent; AIOS (Arts In Opleiding tot Specialist) of ANIOS (Arts Niet In Opleiding tot Specialist)
  • de verpleegkundige
  • de co-assistent

Behalve door de specialist kunt u tevens gezien worden door een arts-assistent. Een arts-assistent is een dokter die volledig bevoegd is. De arts-assistent is ‘in opleiding tot specialist’ (AIOS) of is ‘niet in opleiding tot specialist’ (ANIOS). Een arts-assistent werkt onder supervisie van een specialist.

Ook kan het voorkomen dat u wordt gezien door een co-assistent. Een co-assistent is een student die in opleiding is tot arts. Ook de co-assistent werkt onder directe supervisie van de specialist. De specialist heeft de eindverantwoordelijkheid over de arts-assistent, over de co-assistent én de verpleegkundige.

Het consult bestaat uit de volgende onderdelen:

  • het gesprek
  • het lichamelijk onderzoek
  • het aanvullend onderzoek
  • het behandelplan



Het gesprek, de anamnese

Nadat u plaats heeft genomen in de spreekkamer kan het consult beginnen. De dokter zal u in dit gesprek uiteraard vragen wat uw zorgvraag is. De zorgvraag staat ook in de verwijsbrief, maar toch zal de dokter graag van u zelf nog eens willen horen waar het precies om gaat. Afhankelijk van het klachtenpatroon zal de dokter nog enkele gerichte vragen stellen om dichter bij een diagnose te kunnen komen. Dit onderdeel van het consult heet de anamnese (de geschiedenis van de aandoening of klacht). Ook zal de dokter vragen naar uw verdere medische voorgeschiedenis, uw medicijngebruik en of u bijvoorbeeld alcohol drinkt of rookt. Het is goed om te weten dat de dokter onderwerpen soms dubbel controleert of uitvraagt, wat de huisarts bijvoorbeeld ook al gedaan heeft. Dit wordt gedaan om er zeker van te zijn dat er geen waardevolle informatie gemist wordt.



Lichamelijk onderzoek

Na de anamnese volgt het lichamelijk onderzoek. Het lichamelijk onderzoek kan, afhankelijk van het klachtenpatroon, heel uitgebreid of juist heel gericht op een bepaald lichaamsdeel zijn. De dokter vertelt wat er gaat gebeuren en of u bijvoorbeeld een kledingstuk uit moet trekken.



Aanvullend onderzoek

De dokter zal de bevindingen met u bespreken waarna misschien al de diagnose volgt, met een eventueel een behandelplan. Indien nodig zal aanvullend een onderzoek worden gedaan. Enkele voorbeelden van aanvullend onderzoek zijn:

  • Bloedonderzoek: U moet bloed laten prikken bij het laboratorium. Het duurt vaak enkele dagen voordat de resultaten voorhanden zijn. De uitslag wordt aan u bekend gemaakt bij de volgende (evt. telefonische) afspraak.
  • Urineonderzoek: U moet urine inleveren bij de polikliniek. De resultaten kunnen al direct bekend zijn; een enkele keer duurt het langer en volgt de uitslag bij de volgende (evt telefonische) afspraak.
  • Radiologisch onderzoek: Bij de afdeling radiologie wordt een röntgenfoto, een echo, een CT- of een MRI-scan gemaakt. Een röntgenfoto kan doorgaans meteen gemaakt worden. Voor een echo, een CT- of een MRI-scan wordt een aparte afspraak gemaakt. Afhankelijk van de urgentie is die afspraak binnen één of enkele weken. De uitslag krijgt u bij de volgende (evt. telefonische) afspraak.
  • Kijkonderzoek (‘scopie’): Er kan een kijkonderzoek van bijvoorbeeld de darm, maag of blaas worden aangevraagd. Daar is een nieuwe afspraak voor nodig. De uitslag krijgt u direct of bij de volgende (evt. telefonische) afspraak.



Behandelplan

Afhankelijk van de gestelde diagnose volgt een behandelplan. Dit gaat uiteraard geheel in overleg met u. Indien het behandelplan u niet volledig duidelijk is, geeft u dit dan aan bij uw specialist. Het kan gaan om het te verwachten (ziekte)beloop of om het effect van de behandeling. Het helpt om het voorgestelde behandelplan in het bijzijn van de specialist in uw eigen woorden te herhalen. Daarnaast bent u vrij om tijdens het consult mee te schrijven en is het toegestaan om geluidsopnamen te maken zodat u het gesprek met uw specialist later kunt terugluisteren.



Ervaring delen

U kunt uw ervaring delen met anderen. Dit komt de transparantie van de zorg ten goede. Via BesteSpecialisten.nl kunt u een review achterlaten over uw ervaring met een medisch specialist of een zorginstelling. Met behulp van uw review zijn anderen na u beter in staat zich optimaal voor te bereiden op het aanstaande consult met een medisch specialist.




Informatie tbv consult


Email:
We zijn uw verzoek aan het verwerken...