E-Mail:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten?
Zoek uw specialist of instelling en plaats een beoordeling.

Er is geen specialist of instelling gevonden naar aanleiding van uw zoekopdracht. Verander uw zoekopdracht of:

Specialist toevoegen Instelling toevoegen
Plaats een beoordeling
Help ook anderen met een beoordeling na uw behandeling. Voer uw behandeldatum en emailadres in en krijg een herinnering.
Behandeldatum
Email:

Thuis zelf je saturatie meten (zuurstofgehalte in je bloed)

Thuis zelf je saturatie meten

 

En saturatiemeter meet je saturatie, de hoeveelheid zuurstof die er in je bloed zit. Vaak is dit een compacte en draadloze soort knijper die je op een vinger doet. Hierin zitten led-lampjes die meten hoeveel licht er door je vinger gaat. Zo berekent het apparaat het zuurstofgehalte in je bloed zit. Dit wordt uitgedrukt in een percentage. Een normale saturatie zit tussen de 95% en 99%. Is dit bij jou lager dan 94%? Dan is het verstandig om je huisarts te bellen. Een lage saturatie kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Het meten van het zuurstofgehalte in je bloed kan wenselijk zijn voor mensen met een longaandoening als astma, COPD of COVID-19.

Voor een gezond persoon wordt een saturatie waarde van 95% of hoger als normaal gezien. Bij een waarden van 90% of lager is er sprake van een tekort, ook wel desaturatie genoemd. Te weinig zuurstof in je bloed kan kan leiden tot klachten als benauwdheid, sufheid, onrust of verwardheid. Roken kan leiden tot een lager zuurstofgehalte in het bloed.

Er zijn verschillende soorten saturatiemeters, met de daarbij behorende verschillen in betrouwbaarheid en duurzaamheid.

De saturatiemeter van Medisana, de PM 100, is betaalbaar en betrouwbaar model. Het meet de saturatie en de hartslag. Het beeldscherm draait mee, dus is altijd af te lezen. De meter werkt op 2 AAA batterijen, is compact en dus dus makkelijk mee te nemen.

De saturatiemeter van Contect, de CMS50 D1, is een nauwkeurige saturatiemeter die door ziekenhuizen en zorginstellingen wordt gebruikt. Het meet de saturatie en hartslag.

De beschreven saturatiemeters zijn slechts voorbeelden. Er zijn vele alternatieven te vinden op verschillende websites. Neem de tijd om een geschikt model te vinden.


Informatie tbv consult


Email:
We zijn uw verzoek aan het verwerken...